Onderwijs en Arbeidsmarkt

Techniek en Technologie

 

 

Het Techniekpact is een landelijk pact, afgesloten in 2013. Onderwijs, bedrijfsleven en overheid hebben  afspraken gemaakt om de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt binnen de technische sector te verbeteren en het tekort aan personeel terug te dringen. Om mee te kunnen bewegen met de dynamiek in de maatschappij als gevolg van de technologische ontwikkelingen, is het Techniekpact drie jaar na de ondertekening geactualiseerd. Onderwijsinstellingen, werkgevers, werknemers, jongeren, topsectoren, regio's en Rijk hebben tijdens de Techniekpact Jaarconferentie op 18 april 2016 een geactualiseerd Nationaal Techniekpact 2020 gepresenteerd met 12 doelen. Aanjager van het Techniekpact was tot mei 2019 Doekle Terpstra. Tijdens de Jaarconferentie is Thea Koster, lid van het College van Bestuur van Deltion College Zwolle, geïntroduceerd als nieuwe voorzitter van de Landelijke Regiegroep Techniekpact. Meer informatie over het Nationaal Techniekpact vindt u hier.

 

De uitvoering van het Techniekpact ligt in de regio. Iedere regio kent namelijk een eigen arbeidsmarktproblematiek en eigen ambities die invloed hebben op manier waarop de doelen gerealiseerd kunnen worden. Nederland is daarbij ingedeeld in vijf landsdelen; de Provincie Gelderland en Overijssel vallen onder het landsdeel Oost. De andere landsdelen zijn Noord, Zuidoost, Noordwest en Zuidwest.

 

Het Techniekpact heeft 12 doelen die vallen onder drie actielijnen:

  • Kiezen voor techniek: meer leerlingen kiezen voor een techniekopleiding
  • Leren in de techniek: meer leerlingen en studenten met een technische diploma gaan ook aan de slag in een technische baan
  • Werken in de techniek: mensen die werken in de techniek behouden voor de techniek, en mensen met een technische achtergrond die met ontslag bedreigd worden of al langs de kant staan, elders inzetten in de techniek.

Overal in het land worden in het kader van het Techniekpact activiteiten georganiseerd en projecten uitgevoerd; van gastlessen door bedrijven in het onderwijs tot de ontwikkeling van nieuwe opleidingen en challenges voor studenten om bijvoorbeeld een zelfrijdende auto te ontwikkelen. In elk landsdeel bepalen scholen samen met overheden en bedrijfsleven gezamenlijk de prioriteiten en de keuzes voor bepaalde activiteiten.

 

In landsdeel Oost werken de provincies Overijssel en Gelderland intensief samen met de acht subregio’s die ieder op hun eigen manier bijdragen aan de 12 doelen van het Nationaal Techniekpact. Klik op de naam van de regio om doorgelinkt te worden naar de regionale activiteiten.

 

Techniekpact Stedendriehoek

 

Techniekpact Achterhoek & De Liemers

 

Techniekpact Rivierenland

 

Techniekpact Smart & Sustainable (regio Arnhem/Nijmegen)

 

Techniekpact Noord-veluwe

 

Techniekpact Foodvalley (regio Ede-Wageningen)

 

Techniekpact Twente

 

Techniekpact regio Zwolle

 

 

 

Een aantal keren per jaar komen de betrokken regio’s bij elkaar om de voortgang te bespreken, kennis te delen en een gezamenlijke lobby-agenda op te stellen voor het Rijk met punten die voor landsdeel Oost belangrijk zijn. Het laatste nieuws over de techniekpacten in de regio is te vinden op hun eigen website (zie de linkjes hierboven). Op de landelijke website www.techniekpact.nl is meer informatie te vinden over de landsdelen, de doelen en de voortgang. Daar kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief. Op dit platform zullen ook regelmatig berichten en nieuwtjes geplaatst worden over het Techniekpact. Wil je iets delen? Dat kan op Praat mee.

Lees ook de blog van Doekle Terpstra

En de Inspiratiereis: blog Brigitte Willemsen

 

Meer informatie

Brigitte Willemsen, coördinator Techniekpact Provincie Gelderland
b.willemsen@gelderland.nl

 

 

 

 

 

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen