Smaakacademie Achterhoek; Learning Community Achterhoek Food

Op deze pagina geven we een overzicht van wat provincie Gelderland doet op het gebied van Onderwijs en Arbeidsmarkt. 

In het menu rechts vind je informatie over ons beleid en de thema's waarop we actief zijn. We leggen kort uit wat we doen en waarom. Hieronder staat een overzicht van alle lopende projecten die provincie Gelderland mede mogelijk maakt. Alle initiatieven zijn gericht op het verkleinen van het gat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Afgeronde projecten staan in het archief

We nodigen je uit eens bij de buren te kijken en te ontdekken wat we van elkaar kunnen leren. Samen komen we altijd verder. Heb je vragen over de projecten, ons beleid of onze thema’s? Wij gaan graag met je in gesprek!

 

Met Smaakacademie Achterhoek wordt invulling gegeven aan de kennisuitdagingen van de regio en het aantrekkelijk maken van het leren en werken in de Achterhoekse Foodsector.

Projectomschrijving
 

In Smaakacademie Achterhoek werken diverse onderwijsinstellingen multidisciplinair samen aan innovatief ondernemerschap, vormen een actief kennisnetwerk voor regionaal, duurzamer Food en experimenteren met het hybride leren buiten de eigen muren van school, bedrijf of traditionele sector en altijd binnen de context van  ketensamenwerking van ‘boer naar bord’.

Deze multidisciplinaire aanpak sluit nauw aan op de werkzaamheden van het platform Achterhoek Food waarin verschillende regionale organisaties samenwerken aan het vermarkten van Food via het merk Achterhoek van Achterhoek Toerisme met de focus op natuurinclusief Food.

Het doel van Smaakacademie Achterhoek is:

het actualiseren en duurzaam inbedden van nieuwe kennis in het onderwijs én bij bedrijven over duurzaamheid, kwaliteit, ketensamenwerking, vermarkten van food, het verbinden van HBO- en MBO-instellingen met regionale voedselketens (MKB Food) en het actualiseren van het imago van ambachtelijke beroepen,
om zodoende voldoende instroom én vernieuwing te krijgen van kwalitatief goede vakmensen en ondernemers en bij te dragen aan nieuwe groene (food)business in de Achterhoek en Liemers.

Arbeidsmarktregio

Achterhoek

Concrete projectdoelen / resultaten

  • Twaalf HBO studenten enthousiasmeren voor stages en scripties in de Achterhoek en Liemers;
  • Internationale Foodexpeditie met ondernemers, studenten en docenten;
  • Twaalf masterclasses Vakmanschap is Meesterschap2.0 voor beginners (zes) en professionals (zes);
  • Drie Smaakwerkplaats houden op een jaarlijkse FoodEvent;
  • Twaalf Hackathons Achterhoek Food met ondernemers en innovatieve ketenspelers gericht op productwikkeling in ketenverband en het vermarkten van foodconcepten;
  • Analyse naar leerdoelen en leeruitkomsten voor onderscheidend duurzaam lokaal Food voor toepassing in reguliere onderwijsactiviteiten;
  • Benutten van Achterhoek Food coördinator per onderwijsinstelling;
  • Ontwikkelen van vijf Achterhoekse Productwijzers;
  • Communicatie van de resultaten, versterken van het netwerk van ondernemers en onderwijs, kennis delen met het netwerk van het platform Achterhoek Food. En deze aanpak landelijke profileren.

De verwachte resultaten zijn:

  • Vernieuwing en versnelling van innovaties en toepassingen bij MKB Foodketens, met best practices als wegbereider.
  • Vernieuwing in onderwijs (VMBO, MBO, voortgezet onderwijs en HBO) en het lesmateriaal met daardoor betere aansluiting op toekomstige eisen van markt en maatschappij van de Foodsector.
  • Aantrekken en/of behouden van jonge foodprofessionals voor de regio met MBO/HBO-niveau.
  • Achterhoek en Liemers als foodregio is structureel in beeld bij HBO instellingen.
  • Er is een actief en innovatief ketennetwerk van ondernemers (boer tot bord) en docenten.
  • Onderwijsinstellingen zijn beter aangesloten op MKB Food en andersom. Landelijk gezien een unieke aanpak.
  • Vernieuwend imago van ambachtelijke beroepen naar (Ambacht2.0).
  • Verbetering van de instroom van jonge vakmensen en ondernemers in het foodonderwijs.
  • Overbodig maken van het project Smaakacademie Achterhoek, aangezien de vernieuwing in het onderwijs heeft plaatsgevonden en kennis én het netwerk is vernieuwd.

Contact

Maurits Steverink (projectleider)
E-mail: maurits@truefood.nl

Online
 

www.smaakacademieachterhoek.nl

Jaar van toekenning subsidie

2021

Looptijd project

1 januari 2021 - 1 april 2024

Zaaknummer

2020-018402

Afbeeldingen

Twitter

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen wijzigen

Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies worden onder andere gebruikt voor het bijhouden van statistieken, het opslaan van voorkeuren, het optimaliseren van deze website, de integratie van social media en marketingdoeleinden. Lees meer over cookies en jouw privacy in ons cookieverklaring. Wij gebruiken de hieronder genoemde soorten cookies.


Deze cookies gebruiken we om de basisfuncties van deze website te kunnen laten draaien en om inzicht te krijgen in het gebruik. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en worden daarom altijd geplaatst.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Indien u deze toestaat, worden deze cookies gebruikt door aanbieders van externe content die op deze website kan worden getoond. In sommige gevallen gaat het daarbij om marketing- en/of tracking cookies, die het gedrag van bezoekers vastleggen en op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties tonen op andere websites.