Een technische reis met een roze randje

September 25, 2017
1024 keer bekeken 4 comments

Het onderwijs en de arbeidsmarkt is van ons allemaal! Plaats hier jouw artikel. Registreer je eerst of log in en klik op 'bijdrage toevoegen'.

Als relatieve nieuwkomer op het Techniekpact terrein, mocht ik de afgelopen week kennismaken met het specifieke speelveld van meisjes in de techniek. Ik mocht mee op de “Inspiratiereis meisjes/ vrouwen in bèta/techniek”. Een vierdaagse busreis, georganiseerd door het VHTO.

De “why”

Er zijn veel verklaringen dat West-Europese landen onder aan de lijstjes bungelen als het gaat om participatie van vrouwen in technische beroepen. Waar in de 17de eeuw nog gedacht werd dat door de teerheid van de hersenvezels van vrouwen, zij überhaupt niet in staat zouden zijn technische materie te kunnen begrijpen. Vandaag de dag zijn het vooral de stereotypische beelden ten aanzien van mannen- en vrouwenberoepen die een drempel vormen voor de instroom van meisjes in deze vakgebieden. Erg illustratief daarvoor is dit filmpje: Redraw the Ballance.

We hebben nieuwe vissen in de vijver nodig om de vraag naar technisch personeel aan te kunnen. Zo zullen personen die niet automatisch de gang naar het technische werkveld hebben, bijvoorbeeld werkloze vijftigplussers, vluchtelingen en ook vrouwen, in die vijver moeten gaan zwemmen. Anders blijven we met grote tekorten zitten in de wereld die steeds meer om technische expertise en vaardigheden vraagt.

Een ander genoemd argument voor de participatie van vrouwen is dat ondernemingen met een divers personeelsbestand het economisch beter doen dat ondernemingen die hierop achterlopen. De kwaliteit van de innovaties is hoger wanneer die door een divers team is bedacht.

Het ei van Columbus?

Deze reis was voor mij dan ook de kans om als coördinator Techniekpact voor de Provincie Gelderland handvatten te vinden om techniek ook een vrouwen-ding te laten zijn. Eigenlijk was ik op zoek naar het ei van Columbus of een soort “eureka” gevoel. Ik heb me ondergedompeld in het gedegen Duits wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Hamburg. Ik heb aandachtig geluisterd naar het holistische perspectief van het Ministerie van Onderwijs in Denemarken. De ontmoetingen met de vrouwelijke rolmodellen bij de bedrijven BAM Denemarken en Haldor Topsøe hebben mij geïnspireerd, net als de ervaringsverhalen van mijn reisgenoten.

Kiezen!

De instroom van meisjes in Nederland in technische opleidingen is 12% op mbo, 20% op hbo en 39% op WO-niveau (VHTO, 2017). Deze cijfers zeggen genoeg. Hoewel de cijfers al licht gestegen zijn de afgelopen jaren, is er grote noodzaak voor een grotere instroom van meisjes in een technische opleiding of kiezen voor een technisch profiel. De eerder genoemde stereotypische benadering zullen we daarvoor achter ons moeten laten. Opvoeders en docenten voorop! Daarnaast is een duidelijke koppeling van de opleiding aan het beroepsperspectief nodig. Meisjes kiezen voor een maatschappelijk relevant thema of beroep, de techniek is een secundaire trigger. Zoals de Deense Eva Fog vertelde in relatie tot haar initiatief DigiPippi: “Technology is secondary in learning technology”. Het belang van aansprekende rolmodellen te laten zien en hun verhaal te laten vertellen, is hierbij een sleutel. Evenals de verscheidenheid in de benaderingswijze van meisjes: er is niet één type meisje. Het ene meisje zal zich meer aangesproken voelen door een “roze” benadering, waar een ander liever “one of the guys is”.

Leaky pipeline

Met alleen meer instroom van meiden in technische opleidingen zijn we er niet. Er bestaat zoiets als de “leaky pipeline”. Tijdens de opleiding haken vrouwen af en ook is het geen garantie dat, als ze hun technische opleiding afgerond hebben, daadwerkelijk in een technisch beroep aan de slag gaan. De oorzaken zijn divers: van niet kunnen aarden in een sterk masculiene omgeving tot de family penalty (het fenomeen welke beschrijft dat carrièresucces en het al dan niet hebben van een gezin duidelijk samenhangen). Oplossingen die we voorbij hebben zien komen als het invoeren van een diversiteits-quotum voor bedrijven en het gender-vriendelijker maken van bedrijfsculturen, dragen zeker bij aan het behoud van vrouwen in het technische werkveld, maar vragen tegelijkertijd een lange adem.

Geen ei van Columbus

Nog maar twee dagen geleden ben ik teruggekomen en ik zoek naar de lijn in alle inspirerende verhalen. Want het ei van Columbus heb ik dan niet gevonden en ik ben misschien wel met meer vragen thuisgekomen dan dat ik maandagochtend de trein in stapte. Tegelijkertijd zie ik een stippellijn ontstaan. Onze inzet op techniek in Oost Nederland zal gericht moeten zijn in het vinden van de balans tussen aan de ene kant een integrale aanpak om meer diversiteit in de techniek te krijgen. Aan de andere kant zal ook een meer specifieke benadering van meisjes om in dit studieveld te stappen en in een later stadium in dit werkveld te werken noodzakelijk zijn.

Deze reis is niet ten einde! We gaan verder de lege ruimtes in de stippellijntjes op te vullen. Verbinden van partners, onderzoeken wat werkt en welke lessen we leren van wat niet werkt, en mooie initiatieven podium geven. Morgen the next step om niet alleen meer roze in de techniek te krijgen, maar ook de diversiteit in dit werkveld te vergroten.

Brigitte Willemsen

Coördinator Techniekpact Provincie Gelderland

september 2017

 

Images

Comment

Twitter

4  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Marieke Sellies September 26, 2017

Leuk! Een aantal collega's van UW doen al een aantal jaar mee aan girlsday, wellicht leuk om ook met hen te spreken?

Brigitte Willemsen September 27, 2017

Hoi Marieke,

Dat is inderdaad een heel goed idee. Ik mail je even persoonlijk om dit verder af te spreken!

groetjes, Brigitte

Annemieke Klein Hesselink October 06, 2017

Ik wordt een beetje kriegel wanneer ik bovenstaand verhaal lees. Ik vraag me af, wie gaan ervoor zorgen dat genoemde ideeen bij de werkgevers in het hoofd terecht komen? Ter informatie: Recent heb ik mijn theorie examen gedaan bij Verder in Techniek en ben een werkzoekende in de techniek.

Brigitte Willemsen October 08, 2017

Beste Annemieke,
Bedankt voor je reactie! Zo te lezen is er inderdaad nog wat te verbeteren als het om dit thema gaat!
De afgeronde opleiding Verder in Techniek is een mooie basis om in het technische werkveld aan de slag te gaan. Zullen we even rechtstreeks contact hebben om hier verder over door te praten?
Mail mij maar op: b.willemsen@gelderland.nl

Tot snel, groetjes, Brigitte

Cookie settings