Duurzaam, leerzaam, functioneel en… MOOI! (Samen maken, leren en opleiden.)

Elaine Toes 24-10-2018
566 keer bekeken 0 reacties

Bekijk hier alle mooie, inspirerende, vernieuwende ideeën van 2018.

Het bevorderen van zonne-energie-toepassingen door deze mooier te maken, in samenwerking met maakbedrijven en beroepsonderwijs (cross-over technologie en esthetiek). Dit project stimuleert inzet van duurzame energie en geeft een economische impuls, omdat producten meer zullen worden aangeschaft.

Iedereen weet dat het nodig is voor onze aarde om alternatieve vormen van energie op te wekken en te gebruiken. Veel mensen zijn hiertoe in principe ook toe bereid. Steeds meer bedrijven werken aan het realiseren van deze transitie. Een belangrijke schakel is ook de eindgebruiker, de particulier of ondernemer die keuzes maakt voor het al dan niet plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen op dak of aan gevel. Echter, de vormgeving hiervan is vaak dermate armetierig en lelijk dat dit veel mensen weerhoudt. Door de benodigde focus op de technologie schiet voor leveranciers de esthetiek er veelal bij in.

Door in te zetten op de doelen van “Duurzaam, leerzaam, functioneel en… MOOI!” gaan we als samenleving echt een stap verder in de energietransitie. Hierdoor geven we een belangrijke economische impuls aan het inzetten op duurzame energie. Dit project creëert versnelling in de zonne-energie-toepassingen. Immers, particulieren worden dan niet meer weerhouden door het esthetische tegenargument: “Zonnepanelen zijn lelijk.”.

Doorgaans kijken opleidingen alleen naar de (functionele) techniek gekeken. Bedrijven staan er alleen voor om de vormgeving te bepalen. Deze is meestal een sluitpost. Zonne-energie is nu in opkomst en zal in de toekomst mede ons straatbeeld bepalen. Het is van belang er nu bij stil te staan hoe we willen dat de openbare ruimte eruit gaat zien, dit op te nemen in stedenbouwkundige planning en technologische ontwerpen. Een mooie uitwerking zal beslist meer particulieren en ondernemers over de streep trekken om over te stappen op deze vorm van duurzame energie.

Het huidige probleem voor de arbeidsmarkt is dat er in maakbedrijven doorgaans onvoldoende creatieve medewerkers worden ingezet bij het vormgeven van betaalbare zonnepanelen. De unieke oplossing die dit idee biedt is, dat met werkgevers/leveranciers gewerkt wordt aan mooiere toepassingen voor zonnepanelen. Dit gebeurt door nauwe samenwerking met artistieke/creatieve opleidingen en functioneel-technische opleidingen. Zowel MBO als HBO wordt hierbij betrokken.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...