Onderwijs en Arbeidsmarkt

Conferentie Dag van de Duitse taal: spreek de taal van de klant, spreek Duits!

ProfielfotoShosha Niesen March 07, 2019 423 keer bekeken 0 comments

Start

2019-03-26 at 12:00

End

2019-03-26 at 15:30

The maximum amount of registrations has been reached. You can no longer sign up.

Location

DRU Cultuurfabriek, Hutteweg 24 in Ulft

26 maart laten deskundigen uit de praktijk zien hoe belangrijk de relatie met Duitsland is en welke eisen er gesteld worden aan vakmensen die te maken krijgen met Duitse bedrijven en klanten. Doelgroep: vertegenwoordigers van bedrijven en brancheorganisaties én docenten en bestuurders uit het MBO.

Logo Duits in de Beroepscontext     Logo Goethe Institut

Tekst: Lambert Teerling, Ler(n)ende Euregio

Internationaal erkend certificaat Duits dankzij Stichting Duits in de Beroepscontext en het Goethe Instituut 

Steeds minder jongeren in Nederland spreken Duits. Een zorgelijke ontwikkeling gezien het economische belang van onze relatie met Duitsland. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. Door tal van initiatieven, vooral in de grensregio, gaat het met het onderwijs in de Duitse taal en cultuur in het MBO steeds beter. Op steeds meer ROC’s wordt Duits aangeboden. Een aantal ROC’s heeft het initiatief genomen tot het oprichten van de Stichting Duits in de Beroepscontext. In samenwerking met het Goethe Instituut is een examen ontwikkeld waarmee jongeren in opleiding voor een beroep een internationaal erkend certificaat Duits kunnen verwerven. Binnen een jaar hebben zich reeds 14 ROC’s bij deze Stichting aangesloten.

De volgende stap

Het is nu zaak om een volgende stap te zetten: bedrijven, brancheorganisaties en scholen moeten nu samen optrekken om de aandacht gericht te houden op de bevordering van het onderwijs in de Duitse taal en cultuur in het beroepsonderwijs. Dit is een gemeenschappelijk belang: bedrijven willen dat hun vakmensen professioneel om kunnen gaan met collega’s, klanten en opdrachtgevers uit het buurland en jongeren verdienen het om zo goed mogelijk te worden voorbereid op de arbeidsmarkt van morgen.

Op de conferentie op 26 maart zullen deskundigen uit de praktijk laten zien hoe belangrijk de relatie met Duitsland is en welke eisen er gesteld worden aan vakmensen die te maken krijgen met Duitse bedrijven en klanten. De conferentie is gericht op vertegenwoordigers van bedrijven en brancheorganisaties én op docenten en bestuurders uit het MBO. Kernvraag is: wat kunnen we samen doen om dit gemeenschappelijk belang nog beter te behartigen?

Het programma:

De middag begint om 12.00 uur met een lunch. Om 13.00 uur is de start van ons programma. Tussen 13.00 en 14.30 is er een afwisselend aanbod van gesprekken met deskundigen en filmische impressies.

Aan het woord komen:

 • Dhr F. Heinzel, Honorair Consul van het Koninkrijk der Nederlanden, die in de afgelopen jaren een uniek netwerk van Nederlandse en Duitse bedrijven en instellingen in de grensregio heeft ontwikkeld.

 • Mevrouw R. Knipscheer, HRM Manager van Kaak b.v., in Terborg, een multinationaal bedrijf gericht op de productie van bakkerijmachines met vestigingen in Nederland en Duitsland. In Terborg werken Nederlandse en Duitse technici intensief samen.

 • De heer Wiljan Laarakkers, directeur van een specialistisch sloopbedrijf dat in het centrum van Duitse steden grote saneringsprojecten uitvoert, waarbij nauwe afstemming met autoriteiten een eerste vereiste is.

 • De heer Wilfried Röth, manager buitenlandse relaties van de Sparkasse in de Niederrhein, een belangrijke Duitse bank voor het MKB met veel Nederlandse relaties. Uit ervaring weet hij hoe belangrijk het is dat Nederlandse aanbieders hun Duitse afnemers begrijpen.

 • De heer Mikko Fritze, directeur van het Goethe instituut in Amsterdam, vertelt over het unieke samenwerkingsproject Duits in de Beroepscontext; een initiatief dat inmiddels ook bij Goethe instituten in andere landen navolging krijgt.

 • Er komen verschillende studenten van ROC’s aan het woord die vertellen over hun eigen ervaringen met projecten waarbij ze in contact komen met de Duitse taal en cultuur, in samenwerking met Duitse medestudenten.

 • Het programma wordt gepresenteerd door Paul Marcelis en Lambert Teerling

Tussen 14.30 en 15.00 is er een pauze waarin u nader kennis met elkaar kunt maken. Tijdens de pauze vindt er een inventarisatie plaats van ideeën. Deze inventarisatie wordt gebruikt voor de aansluitende discussie. Van 15.00 uur tot 15.30 uur zal er een plenaire discussie plaatsvinden met als thema: hoe kunnen bedrijven en scholen optimaal samenwerken om de positie van Duits in het beroepsonderwijs verder te versterken?

Uniek aanbod

Bezoekers aan de conferentie kunnen een digitale vaardigheidstest Lezen en Luisteren doen (de GoetheTestPro), waarbij ze een officieel Goethe-Certificaat voor deze twee vaardigheden krijgen. Tevens zullen leden van de werkgroep Duits in de beroepscontext uitleggen hoe de onderdelen Spreken/Gesprekken voeren en Schrijven worden afgenomen binnen de deelnemende ROC’s.

Tevens ontvangt elke bezoeker een paar interessante boeken over de verschillen in cultuur en beroepsonderwijs tussen beide landen.

Aan deze conferentie zijn geen kosten verbonden.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via het volgende mailadres: Lambert.teerling@gmail.com

Graag vermelden:

 • Naam bezoeker
 • Naam bedrijf/Instelling
 • Neemt wel of niet deel aan de lunch
 • Neemt wel of niet deel aan de GoetheTestPro

0  Comments

Cookie settings