Onderwijs en Arbeidsmarkt

“We dachten, zoiets kleins kan al verschil maken.”

Shira van der Werf 01-11-2019 872 keer bekeken 0 reacties

Blog - Waarom een leiderschapstraject voor vrouwen in de techniekbranche een boost moet geven aan sociale innovatie.

Shira van der Werf en Suus Reep
Shira van der Werf en Suus Reep

 

Sociale innovatie, diversiteit, inclusie. Zomaar een paar termen die je om de oren vliegen als het gaat om arbeidsmarktvraagstukken. Oók in de technische branche. Onder andere geboren uit noodzaak. Want als het gevraagde personeel niet of nauwelijks meer te vinden is, zul je op andere manieren moeten kijken naar het werven, behouden en ontwikkelen van mensen.

Misschien komt het omdat we zelf vrouw zijn, omdat we ons regelmatig met strategische vragen in (technische) organisaties bezighouden, maar wij (Shira en Suus) raakten aan de praat over vrouwelijk leiderschap in de technische branche. En ontdekten al snel dat we daar iets wilden betekenen. Omdat daar een belangrijke kans ligt om dingen anders te gaan doen in de technische branche.

Wij willen leidinggevende vrouwen binnen de techniek meer handvatten en zelfvertrouwen geven. Ze laten ervaren dat ze kunnen leidinggeven zoals zij dat willen. Dat ze de daarvoor niet 'one of the guys' hoeven te zijn.

Sterk(er) vrouweljk leiderschap geeft een positieve impuls aan sociale innovatie binnen de technische branche. Dat geloven we heilig. Want om van de techniek een toekomstbestendige branche te maken, hebben we ook vrouwen nodig. En ze zijn er al hoor, óók op leidinggevende posities. Dus dachten we: laten we daar beginnen. Iets kleins kan al verschil maken. En zo kwamen we op het jaarprogramma 'Vrouwelijk Leiderschap in de Techniek', dat in februari 2020 van start gaat. 

"Mijn overtuiging is dat genderdiversiteit op de werkvloer zorgt voor betere resultaten. Als vrouw heb je echt iets toe te voegen in een mannenwereld!" - Brigitte Willemsen, provincie Gelderland

 

In het jaarprogramma gaan we natuurlijk met leiderschapsvaardigheden van de deelneemsters aan de slag. Maar ook het creëren van een netwerk van vrouwen op leidinggevende posities is een belangrijk onderdeel. Een soort tegenhanger van het Old boys network, zou je kunnen zeggen. Dit doen we, omdat we vaak terughoren van vrouwen uit de technische branche, is: 'ik sta er alleen voor', 'ik heb geen voorbeelden'. Door ons leiderschapsprogramma als groepsprogramma in te richten, willen we daar ook een oplossing voor bieden. Je bent niet langer alleen, je hebt straks een eigen netwerk van gelijkgestemde vrouwen, met wie je contact kan zoeken als je behoefte hebt aan een sparringpartner, een luisterend oor of een mede innovator.

Meer weten over dit traject of wat we nog meer van plan zijn om (sociale) innovatie in de technische branche verder te helpen? Kijk op www.anderskijkenindetechniek.nl

Suus Reep & Shira van der Werf

 

--

Suus werkt al jaren als strategisch HR adviseur en loopbaancoach in de techniekbranche. Shira is strateeg en coacht in communicatief leiderschap. Beiden houden we ons in ons dagelijks werk veel bezig met innovatievraagstukken. Een andere kijk bieden, is ons dus op het lijf geschreven.

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Cookie-instellingen