Technologie en Zorg samen in het Aventus Domoticahuis

Op deze pagina staan alle lopende Onderwijs en Arbeidsmarkt-ontwikkelingen in Gelderland waarbij de provincie betrokken is. Alle initiatieven zijn erop gericht het verschil tussen vraag en aanbod op de Gelderse arbeidsmarkt kleiner te maken. 

Bron afbeelding: Aventus. In het Domoticahuis krijgen studenten praktijkcases voorgelegd waarvoor ze oplossingen moeten bedenken met hulp van innovatieve technologie. Zo worden zij uitgedaagd om na te denken wat ervoor nodig om de zorg van de toekomst vorm te geven.

Project

Zorginnovatie en onderwijs moeten hand in hand gaan. Steeds meer zorg- en welzijnsorganisaties maken op de werkvloer gebruik van zorgtechnologie. Hoe bereid je studenten voor op deze innovatieve ontwikkelingen? Dit vraagt namelijk nieuwe kennis en nieuwe vaardigheden van het toekomstige zorgpersoneel. Het Aventus Domoticahuis wil studenten van Zorg & Welzijn helpen zich voor te bereiden op deze zorginnovaties. Gestart in november 2018 is het in het begin alleen nog een virtuele ruimte en biedt een 100% flexibele manier van leren. Studenten kunnen kennismaken met o.a. social robots, VR-brillen, De Compaan, speciale tablets voor mantelzorg, tovertafels, knuffelkatten en diverse apps.

Daarnaast is er een innovatietool in ontwikkeling met allerlei handige meetapps op afstand. Het zorgpersoneel kan de situatie van de patient/client op afstand volgen, ze kunnen resultaten uitlezen met hun mobiele telefoon en adviezen geven aan de patient of client. Voorbeelden: ECG- saturatie- of bloeddruk meten.

In het Domoticahuis krijgen studenten praktijkcases voorgelegd waarvoor ze oplossingen moeten bedenken met hulp van innovatieve technologie. Zo worden zij uitgedaagd om na te denken wat ervoor nodig om de zorg van de toekomst vorm te geven.

Regio

Stedendriehoek

Doelen

Het realiseren van een Domotica Huis waarin technologie en zorg samenkomen. Dit innovatiecentrum voor zorg en techniek zal een bijdrage leveren aan het verkleinen van de vraag en aanbod aan innovatief opgeleid personeel in zorg en Techniek.

Doelen uitgesplitst naar 4 doelgroepen: leer/oefenplaats voor studenten Zorg en Welzijn; een werkplaats voor Techniekstudenten; Een showroom voor bedrijven en een proeflokaal voor instellingen. 

Resultaten: 3 lokalen worden geschikt gemaakt tot innovatiecentrum (IC). Het IC wordt ingericht met met nieuwe technologie en ict-programma’s. Er wordt nieuwe zorgtechnologie aangeschaft, zoals robots, simulatieprogramma’s en virtuele omgevingen. Nieuwe ontwikkelingen worden ingebed in het curriculum o.a. via keuzedelen. Er worden innovatielabs opgezet en ontwikkeld voor o.a. challengeteams. Tot slot wordt er aandacht besteed aan het professionaliseren van scholen en medewerkers.

Betrokken Partijen o.a.

  Afbeeldingsresultaat voor s heeren loo logo  Gerelateerde afbeelding Afbeeldingsresultaat voor virtask  Afbeeldingsresultaat voor hollander techniekGerelateerde afbeeldingGerelateerde afbeelding

Contact

Naam:
E-mail:

Website

https://www.aventus.nl/domoticahuis#

Looptijd

30-09-2017 tot 01-04-2020

Zaaknummer

2017-012822

Images

Twitter

Cookie settings