BLIKOPENERS blikverruimend voor leerlingen én de samenwerkende partners

Medewerker Zorggroep Apeldoorn demonstreert zorgrobot Zora  aan leerlingen SprengelooMedewerker Zorggroep Apeldoorn demonstreert zorgrobot Zora aan leerlingen Sprengeloo
10-02-2021
253 keer bekeken 0 reacties

Praat mee over het onderwijs en de arbeidsmarkt! Plaats hier jouw artikel of reactie.

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"65","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-doc-text","topn":"10","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"216182"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"1","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

Blikopeners zijn projecten waarbij leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs op een uitdagende manier kennismaken met techniek en zorg. In november werden voor het eerst ervaringen uitgewisseld samen met betrokkenen van verschillende projecten in online-sessies.

Blikopeners

Inmiddels werkt projectleider Educatiepunt Zutphen bijna 2 jaar aan een prachtig breed scala aan projecten in Apeldoorn, Zutphen en Vorden. Steeds vanuit de belevingswereld van de leerlingen en aansluitend bij de 7 werelden van de techniek. 

Bedrijven en zorginstellingen dagen leerlingen uit met een vraag of opdracht, de leerlingen onderzoeken, ontwerpen en werken samen aan oplossingen of adviezen. Natuurlijk is er altijd contact tussen professionals en leerlingen, liefst live, maar online is ook veel mogelijk inmiddels!

Naast dit contact worden er gastlessen georganiseerd met experts en bijvoorbeeld docenten van andere onderwijsinstellingen. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om kunstdocenten in te zetten die het onderzoek en/of het komen tot een interessante presentatie ondersteunen. 

Teveel om op te noemen eigenlijk, kijk vooral op onze website voor meer informatie over de invulling van Blikopeners! 

Kennissessies met partners

Met een mooie groep Blikopener-partners werden in november drie thema's onder de loep genomen die in alle projecten terugkomen. De sessies gingen over het ontwerpen van een project, reflectie door de leerlingen en samenwerking in teams van verschillende partners (klik op het thema voor een uitgebreid artikel over de betreffende sessie). 

Er werden praktijkvoorbeelden besproken en ideeën en ervaringen uitgewisseld. In de artikelen vind je ook de filmpjes die door verschillende mensen over de thema's gemaakt zijn! Bijvoorbeeld: 

  • Het filmpje over het projectontwerp vanuit LOB door Wendy Kers, decaan bij het Veluws College Mheenpark.
  • Het filmpje dat het hoofd HR van kinderpretpark Julianatoren Robert de Graaff maakte over de ervaring van zijn team met het project.
  • Het filmpje dat Raissa Velders (iTALENTi) en Wendy Kers (vanuit haar eigen bedrijf De wereld van LOB)  maakten over reflectie met de leerlingen.

Inzichten

Heel inspirerend is dat de deelnemers tijdens de sessies niet alleen met elkaar spraken over de waarde voor de leerlingen, maar ook over de nieuwe inzichten die bij scholen en alle partners ontstonden. Zo gaf een docent aan dat zij door de nieuwe werkvormen haar leerlingen op een andere manier heeft leren kennen, en nieuwe kwaliteiten ontdekt heeft waar zij in de mentorlessen weer goed op voort kan bouwen. En een opdrachtgever vertelde inspiratie opgedaan te hebben voor talentontwikkeling van zijn eigen medewerkers.

Heel mooi is ook dat de input van gastdocenten niet alleen van waarde is voor de leerlingen, maar ook de docenten op een nieuwe manier aan het denken zet over talenten, beroepen en de maatschappij.

Alle ervaringen worden volgend jaar verwerkt in het eindproduct van drie jaar Blikopeners: de toolkit die voor iedereen beschikbaar gesteld wordt. 

Projecten

Provincie Gelderland maakt het project Blikopeners mede mogelijk door een subsidie. Naast Blikopeners jagen we nog veel meer prachtige initiatieven aan! Nieuwsgierig? Kijk eens op onze projectenlijst op dit platform... 

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Cookie-instellingen