Sinterklaas en "Computerpiet" in het digitale tijdperk

November 14, 2019
133 keer bekeken 0 comments

Het onderwijs en de arbeidsmarkt is van ons allemaal! Plaats hier jouw artikel. Registreer je eerst of log in en klik op 'bijdrage toevoegen'.

De intocht van Sinterklaas in Nijmegen, op zaterdag 16 november aanstaande, heeft dit jaar een extra en bijzonder karakter. Sinterklaas neemt namelijk een ‘Computerpiet’ mee uit Spanje. Deze ‘Computerpiet’ laat zien hoe belangrijk het is om op hele jonge leeftijd te leren programmeren.

Het wordt steeds belangrijker om kinderen vaardigheden te leren die ze nodig hebben in deze moderne en snel veranderende tijd. Alle apparaten worden immers steeds slimmer en gaan ‘praten’ met elkaar en met computers. Zonder kennis van de taal die computers ‘spreken’  zijn ze straks niet klaar voor de nieuwe beroepen van morgen, of dat nou een technisch beroep is of niet. ‘Computerpiet’ gaat daarom samen met Sinterklaas bij de intocht de micro:bit* onder de aandacht brengen van de kinderen en hun ouders, en aan de Sint wordt gevraagd om dit mee te nemen naar de scholen de komende weken.

Kinderen worden daarmee naast gebruikers van technologie ook de toekomstige makers van technologie. Het maakt de technologie tastbaar en toegankelijk en slaat daarmee een brug naar meer complexere vormen van programmeren van minicomputers die gebruikt worden in wasmachines, wekkerradio’s, etc. Maar belangrijker nog: ze leren vraagstukken in logische stappen op te knippen, zodat een computer of robot er mee aan de slag kan.

Ondernemen is vooruitzien. Daarom heeft chipproducent NXP het initiatief genomen om samen met de Provincie Gelderland, Stichting Samenwerkende TechniekCentra Rijk van Nijmegen, Fontys Leraren Opleiding Tilburg en Stichting DevLab Academy, op basis- en middelbare scholen actief leraren te helpen met techniek- en computeronderwijs. Ons doel is om de leerkrachten/docenten de vaardigheden mee te geven op het gebied van ‘Computational Thinking’ zodat zij deze aan leerlingen kunnen overdragen om hen zo voor te bereiden op een digitale toekomst.

Op Het Talent, een basisschool in Nijmegen, werken ze inmiddels al een tijdje met de micro:bits. ”De kleine computertjes kunnen van alles aansturen. Het is leuk, want je kunt allemaal dingen aan- en uitzetten, laten bewegen, geluid maken etc. “Ik kan makkelijk een programmaatje maken”, vertelt een van de leerlingen van Het Talent.

Sinterklaas geeft de kinderen natuurlijk graag lekkers en speelgoed. Maar als je met dat speelgoed ook nog eens slimmer kunt worden, dan is dat natuurlijk helemaal leuk.

Sinterklaas zet om 13.00 uur voet aan wal in Nijmegen. ‘Praatjespiet’ en ‘Computerpiet’ zullen een half uurtje eerder aankomen op de Waalkade. Daar zullen ‘Praatjespiet’ en ‘Computerpiet’ op een leuke manier aandacht vragen voor techniek en programmeren. Ook de intocht wordt met hulp van techniek slimmer gemaakt. Bij de afsluiting van de intocht op de Grote Markt (vanaf 14.45 uur) zal ‘Computerpiet’ Sinterklaas zelfs kunnen vertellen hoeveel tekeningen hij op de tekenkar heeft gekregen. Is dat moeilijk? Welnee. De kinderen kunnen het gewoon leren op school.

Voor meer informatie: ga naar https://www.strvn.nl/prict/

* De miro:bit is een klein (4x5cm) micro-computertje met knopjes voor de bediening, en een 5x5 led matrix als beeldscherm, dat met 5 verschillende programmeertalen kan worden geprogrammeerd. Met de micro:bit leren kinderen op een speelse manier wat programmeren is. Zo kunnen ze eenvoudig een stappenteller maken of een elektronische dobbelsteen.

Images

Comment

Twitter

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings