Techniekpact: Kies voor techniek in Rivierenland

July 11, 2019
291 keer bekeken 0 comments

Het onderwijs en de arbeidsmarkt is van ons allemaal! Plaats hier jouw artikel. Registreer je eerst of log in en klik op 'bijdrage toevoegen'.

Er is een groeiend tekort aan vakmensen in de techniek. Met het Techniekpact Rivierenland slaan onderwijs en ondernemers de handen ineen om jongeren te interesseren voor een baan in de techniek en de scholing van vakmensen te verbeteren. Provincie Gelderland stelt hiervoor 200.000 euro beschikbaar.

Gedeputeerde Peter Kerris: ‘Vier op de vijf bedrijven kan geen technici meer vinden. Vakmensen die dringend nodig zijn voor de industrie, de bouw van woningen, de aanleg van zonnepanelen. Met het Techniekpact moeten meer jongeren kiezen voor techniek’.

Kiezen voor Techniek

Techniek moet leuk zijn! Met bedrijfsbezoeken wil het Techniekpact meer jongeren interesseren voor een technische opleiding. Zestien teams uit het basis en voortgezet onderwijs doen mee aan de finale van de First Lego League in Culemborg. Voor VMBO en MBO studenten wordt de Techniekwedstrijd Rivierengebied georganiseerd. Techniek is ook voor meiden! Op de jaarlijkse Girlsday maken meisjes kennis met ict en techniek.

Leren in Techniek

Als meer jongeren kiezen voor techniek moeten die ook goed worden opgeleid. Techniekopleidingen sluiten niet altijd goed aan bij de vraag uit het bedrijfsleven. Op het Startplein Techniek brengt het Techniekpact scholen en bedrijven bij elkaar om de techniekopleidingen te verbeteren en het gat op de arbeidsmarkt voor technici dichten.

Werken in Techniek

Zonder goede leraren geen goed onderwijs. Het aantal techniekleraren loopt snel terug. Het Techniekpact wil het lerarentekort terug dringen met hybride docenten, die deels in het bedrijfsleven en deels in het onderwijs werken. Rivierland wil vakmensen in techniek duurzaam inzetbaar houden voor de regio. Voor werkenden zet het Techniekpact een  educatiecentrum voor Leven Lang Leren op waar zij zich kunnen blijven ontwikkelen.

Techniekpact Nederland

Het Techniekpact is landelijk pact dat in 2013 is afgesloten om het tekort aan technisch personeel terug te dringen. De uitvoering ligt in de regio. Iedere regio heeft zijn eigen arbeidsmarktproblematiek. In Gelderland zijn zes regionale Techniekpacten afgesloten met als doel: meer instroom in technische opleidingen en beroepen, betere scholing van werkenden en meer kennisdeling tussen onderwijs, overheden en ondernemers.

Images

Comment

Twitter

0  Comments

Fields with an * are required.

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...